vrijdag 24 augustus 2012

Kleurenleer4

De vorige keer hebben we het al over de 'analoge harmonie' gehad, kleurcombinaties met naast elkaar gelegen kleuren. De voorbeelden gingen over combinaties met 3 kleuren. Maar wat nu als je van kleurige quilts houdt, met meer kleuren?
Je kunt het aantal kleuren naar eigen wens uitbreiden. We gaan nu kijken naar combinaties met vijf en zes kleuren.

Vijf naast elkaar gelegen kleuren.

Een kleurigere quilt krijg je door te kiezen voor vijf naast elkaar gelegen kleuren. Het vormt een harmonieus geheel omdat de kleuren weer een bepaalde kleur als overeenkomst hebben. Kies je bijvoorbeeld voor oranjerood, rood, roodpaars, paars en blauwpaars, dan is rood de overeenkomst (paars is een mengsel van rood en blauw, oranje is een mengsel van rood en geel).
Doordat je zoveel kleuren kiest, zitten er vaak zowel koele als warme kleuren in deze combinatie van vijf. De combinatie van deze kleuren vormt een subtiel en rustgevend geheel.

In dit blok zijn 5 analoge kleuren gebruikt: blauwgroen, blauw, blauwpaars, paars en roodpaars.

Als je goed kijkt, zie je dat er eigenlijk ook een heel klein beetje van een accentkleur te zien is, de oranjegele sterretjes in de vier driehoekjes om het middelste blokje.

Vijf naast elkaar gelegen kleuren met een accent.

Het principe van deze combinatie is hetzelfde als van de drie naast elkaar gelegen kleuren met een accent die we de vorige keer besproken hebben. 

De combinatie van vijf naast elkaar gelegen kleuren met een accent 'werkt' het beste als de accentkleur gekozen wordt die recht tegenover de middelste van de vijf kleuren ligt. Gebruik de accentkleur met mate en je quilt wordt er heel levendig van.
In dit quiltje zijn zes analoge kleuren gebruikt: Rood, roodpaars, paars, blauwpaars, blauw en blauwgroen. Als accentkleur is geelgroen gebruikt. Deze kleur ligt in de kleurencirkel tegenover roodpaars. Voor deze kleur is gekozen omdat het een heldere en koele kleur is. Zou zijn gekozen voor een kleur die tegeover paars of blauwpaars ligt in de kleurencirkel (dus geel of oranjegeel) dan was de balans naar de warme kleuren doorgeslagen.

De volgende keer komen combinaties met tegenoverliggende kleuren, ofwel complementaire kleurcombinaties aan bod.



3 opmerkingen:

Marian zei

Vind de kleurenleer wel erg interessant, toch iets heel anders dan wanneer je het op gevoel doet. Het is wel leuk om zo naar lapjes te kijken en om te verzamelen, heb je wel meteen de goede tinten liggen in de voorraad. Dank je wel voor je lessen.

Anoniem zei

Boeiend, wanneer je al deze tekst in een boekje bindt, heb je een waardevol naslagwerk.
groet Rian

Annet zei

Bedankt voor de heldere uitleg. Dit zal vast van pas komen bij het uitzoeken van mijn borduurgaren.